Psykiske lidelser kan ramme de fleste av oss og helsevesenet har forskjellig tilnærming til behandling ut ifra alvorlighetsgrad og kompleksitet. Noen lidelser må behandles ved innleggelse hos psykiatrisk avdeling. De fleste innleggelser skjer frivillig, likevel er mange som blir lagt inn ved tvang.
Tvangsinnleggelse i psykiatrien: Utfordringer og rettigheter
Tvangsinnleggelse er svært inngripende både for den innlagte og for pårørende, men er til tider helt nødvendig. Mange føler seg maktesløse og blir veldig usikker på sine rettigheter ovenfor institusjonen. Ved tvangsinnleggelse har institusjonen mulighet for tvangstiltak under innleggelsen. Dette innebærer at pasienten kan holdes tilbake med tvang, eventuelt med bistand av politiet.
Vilkårene for innleggelse er strengt regulert i psykisk helsevernloven. For at det skal være adgang til tvangsinnleggelse må pasienten være vurdert av en faglig ansvarlig. I tillegg må pasienten være undersøkt av to leger og ha hatt mulighet til å uttale seg. Det må foreligge en alvorlig sinnslidelse og tvangsinnleggelse må være nødvendig. Mindre inngripende tiltak skal være prøvd først og innleggelsen må samlet sett være den klart beste løsningen for pasienten.
Pasientens rettigheter og klageprosessen ved tvangsinnleggelse
Ved tvangsinnleggelse skal pasienten innen 24 timer bli undersøkt av en spesialist i psykiatri. Overlegen skal orientere pasienten om klagerett på innleggelsen, og pasienten skal få den hjelpen han eller hun trenger for å klage.
Alle vedtak om tvungen observasjon/helsevern kan påklages til Kontrollkommisjonen. Kontrollkommisjonen er en tilsynsgruppe, som har som hovedoppgave å ivareta rettsikkerheten til personer som behandles innenfor det psykiske helsevernet.
Advokatens rolle og kontrollkommisjonens funksjon i klageprosessen
Når klagen fremlegges for kommisjonen, skal pasienten på forhånd ha fått tildelt en advokat som skal fremme pasientens syn og orientere om hvilke rettigheter du har. Advokaten skal fremfor alt forsikre seg om at loven blir fulgt. Advokaten vil ofte be sykehuset om å tydeliggjøre hva det er ved den aktuelle pasienten som gjør at de mener at pasienten har en alvorlig psykisk sykdom.
Dersom kontrollkommisjonen mener sykehusets begrunnelse er god nok til å holde pasienten i institusjon, kan klagen bringes videre for behandling til tingretten.