Skatt på krypto: Nye regler kan gi flere kontroller fra Skatteetaten
Forsalg om nye regler kan gi Skatteetaten opplysninger om hvem som har kryptovaluta.
Finansdepartementet har foreslått nye regler som vil kunne påvirke den som eier krypto andeler og som ikke har oppgitt dette til skattemyndighetene tidligere.
I dag er eiere av kryptoverdier forpliktet til å selv oppgi verdiene og inntekten på sine skattemeldinger. Dette endres ikke. Skattemyndighetene trenger likevel informasjon om kryptoandeler som ikke rapporteres, og foreslår derfor å pålegge tredjeparter en opplysningsplikt til skattemyndighetene om det du eier.
Forslaget om nye regler har vært ute på høring med frist til den 15. februar 2025. Det har kommet noen høringssvar, og disse vil nå bli vurdert før en endelig beslutning tas.
Hva betyr dette for deg?
Dersom du ikke har oppgitt dine verdier og Skatteetaten mottar slik informasjon fra tredjeparter eller andre land, risikerer du å bli varslet kontroll. I tillegg til at du må betale skatten på kryptoandelene dine, risikerer du å ilegges tilleggsskatt (straffeskatt) for ikke å ha oppgitt verdiene tidligere.
Du vil fortsatt fremover være forpliktet til å oppgi alle verdier og inntekter av kryptoandeler i skattemeldingene årene som kommer – slik som i dag.
Du kan lese mer om tilleggsskatt og dine rettigheter her.
Mange foreldre er ikke klare over at ungdommer de har i hus gjerne eier krypto. Det er viktig å være klar over at foreldre i mange tilfeller skattlegges sammen med sine barn, og det er tilfeller hvor foreldre har fått overraskende varsler fra Skatteetaten som følge av identifiserte kryptoandeler eid av husets ungdommer. Undersøkelser fra 2024 viser at det er de yngre som dominerer kryptomarkedet i Norge.
Hva bør du gjøre?
For å unngå kontroll av Skatteetaten og risikoen for tilleggsskatt, er det viktig at du selv gir opplysningene på korrekt måte. Varsler Skatteetaten deg om kontroll, er dette gjerne for sent. I verste fall risikerer man å bli politianmeldt. Dette er mulighetene du har for å rette opp i ting selv:
- Du har fortsatt selv mulighet til å korrigere og tilføye endringer i skattemeldingene dine for inntektsårene 2021-2023. Dersom du manglet oppført kryptoverdier i disse skattemeldingene, kan du på enkel måte selv korrigere og innsende skattemeldingene på nytt.
- Du har også mulighet til å ta opp skattemeldingen for inntektsårene 2020 til endring, slik at du får tilførtkryptoverdiene dine i disse. Du må da be Skatteetaten om dette ved å innsende en endringssak.
- I tillegg finnes det mulighet for å be om såkalt «frivillig retting» av skattemeldingen tilbake til og med inntektsåret 2015.Frivillig retting gir mulighet til å korrigere tilbake i tid uten straff under visse vilkår.
Du kan lese mer om endringsalternativene dine her.
Bakgrunnen for finansdepartementets forslag
Vekslingstjenester, tjenestetilbydere og oppbevaringstjenester som tilrettelegger for oppbevaring, kjøp, salg og veksling av kryptoandeler er lite regulert av regelverket.
Skatteetaten anslo i 2024 at kun 15 prosent av skattepliktige som eier kryptoandeler selv rapporterer dette på skattemeldingen sin. Dette omfatter alle kryptoeiere, uavhengig av størrelsen på verdiene de eier.
Crypto-Asset Reporting Framework
(CARF) er et samarbeid mellom mange land om innhenting og automatisk informasjonsutveksling av kryptotransaksjoner.
Norge signerte en intensjonsavtale om å gjennomføre CARF i nasjonal rett med virkning fra 2026. Som følge av dette, har departementet foreslått nye regler i skatteforvaltningsloven.
Formålet med forslaget, er at skattemyndighetene ønsker bedre kontroll med kryptoandeler som eies av norske aktører og redusere muligheten for å unnta verdiene fra beskatning.
Hva går forslaget ut på?
Forslaget pålegger norske vekslings- og oppbevaringstjenester for kryptoandeler å gi opplysninger om sine brukere til norske skattemyndigheter. I tillegg innebærer forslaget et samarbeid mellom Norge og andre land om å utveksle informasjonen med hverandre automatisk. Mottar norske skattemyndigheter opplysninger om utenlandske skattepliktige, deles denne informasjonen automatisk med det landet der den skattepliktige er bosatt – og motsatt.
Behøver du råd eller bistand?
Kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale om hva vi kan bistå deg med.