Ordensregler i boligselskap

Ordensregler i boligselskap

I borettslag og sameier må man forholde seg til naboene sine, men hvilke regler gjelder?

October 24, 2023

I boligselskap er det ofte mange personer som bor under samme tak og det kan være viktig at beboernes livsutfoldelse er regulert i husordensregler i et håp om å redusere grunnlag for konflikt mellom beboerne.

Ordensregler må tilpasses forholdene i boligselskapet. Består boligselskapet av eldre blokkbebyggelse er det et annet behov for reguleringer enn om bebyggelsen består av rekkehus.

I blokkbebyggelse har beboernes hold av kjæledyr vært kime til konflikt gjennom mange år. Det er fortsatt slik at boligselskapet kan forby hold av kjæledyret, men boligselskapet er pålagt å gjøre en konkret vurdering dersom en beboer søker om dyrehold. Dersom beboeren har gode grunner til å holde dyret må denne gode grunnen vektes opp mot naboenes ulempe av dyreholdet. Har beboeren behov for førerhund vil boligselskapet være nødt til å respektere dette.

En annen kime til konflikt er støy og bråk fra en persons bolig. Dersom støyen har et visst omfang, kan styret vedta å gi eieren av boligen en advarsel. Dersom støyen vedvarer, eksempelvis fest hver helg med mye bråk, kan det være grunn til å pålegge eieren å selge boenheten. Det skal imidlertid mye til, og problemet må være dokumentert over tid før det kan bli snakk om salg.

Det finnes også eksempler på at en beboers dårlige oppførsel ovenfor naboene, kan gi grunnlag for reaksjoner fra boligselskapet. Terskelen er imidlertid høy, men det går likevel en grense for hva en skal finne seg i av dårlig adferd.

Et annet tema som kan gi konflikt er røyking. Boligselskapet kan nedlegge et generelt forbud om røyking på boligselskapets fellesarealer. Boligselskapet har imidlertid ikke adgang til å forby røyking inne i den enkeltes bolig. Dersom boligen har en tilhørende balkong, har boligselskapet i utgangspunktet heller ikke adgang til å forby røking på balkongen. Røyking på balkongen kan gi problemer for andre beboere, ved at røyken siver inn i en annens bolig. Røykingen vil da være til plage for andre beboere og kan medføre grunnlag for et forbud.

Ett boligselskap gikk til sak mot en beboer som røykte i egen bolig hvor bygningskonstruksjonen var slik at det kom røyk inn i bygningens fellesarealer. Boligselskapet fikk ikke rettens medhold i at røykingen var grunnlag for pålegg om salg av boligen.

Trenger du bistand?

Vi hjelper deg med de fleste saker. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

BOOK ET MØTE
Update cookies preferences